Ajokorttien suorittamisesta

Moottoripyörän ajokorttiluokan korottaminen

A1-luokan ajokortin voi korottaa A2-luokan ajokorttiin aikaisintaan 18-vuotiaana ja A2-luokan ajokortin A-luokkaan aikaisintaan 20-vuotiaana. Jos sinulla ei ole ollut aikaisemmin A2-luokan ajokorttia, voit saada A-luokan ajokortin kuitenkin vasta 24-vuotiaana suorittamalla kuljettajantutkinnon.


Moottoripyörän ajokortin voi korottaa isompaan moottoripyöräluokkaan

  • kuljettajaopetuksella,
  • suorittamalla käsittely- ja ajokokeen tai
  • suorittamalla kuljettajantutkinnon (teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe).

 

A1-luokan korottaminen A2-luokkaan

Jos olet  vähintään 18-vuotias ja sinulla on A1-luokan kortti, joka saatu kaksi vuotta aikaisemmin, voit korottaa A1-luokan ajokortista A2-luokkaan:

  • Kuljettajaopetuksella (7 tuntia, josta 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta). Autokoulu antaa sinulle kuljettajaopetuksesta opetustodistuksen, joka tulee toimittaa Ajovarman palvelupisteeseen ajokorttilupahakemuksen liitteeksi (tässä tapauksessa ajokorttilupahakemusta ei voi jättää Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta).

      tai

  • Suorittamalla A2-luokan käsittely- ja ajokokeen. Tätä varten sinun haettava ajokorttilupa Ajovarman palvelupisteella.  Tällöinkin voit hakea ajokorttilupaa vain Ajovarmasta (tässä tapauksessa ajokorttilupahakemusta ei voi jättää Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta).

Jos haluat saada A2-luokan ajokortin jo ennen 2 vuoden ajokokemuksen täyttymistä, sinun tulee suorittaa kuljettajantutkinto (teoria-, käsittely- ja ajokoe). 18 vuoden vähimmäisiän tulee tällöinkin täyttyä.

Mikäli sinulla on A1-luokan ajokortti ja haluat korottaa suoraan A-luokkaan, tulee sinun suorittaa kuljettajantutkinto (teoria-, käsittely- ja ajokoe). Ikävaatimus on tällöin 24 vuotta.

 

A2-luokan korottaminen A-luokkaan

Jos olet vähintään 20-vuotias ja sinulla on  A2-luokan kortti, joka saatu vähintään kaksi vuotta aikaisemmin, voit korottaa A2-luokan ajokortista A-luokkaan:

  • Kuljettajaopetuksella (7 tuntia, josta 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta). Autokoulu antaa sinulle kuljettajaopetuksesta opetustodistuksen, joka tulee toimittaa Ajovarman palvelupisteeseen ajokorttilupahakemuksen liitteeksi (tässä tapauksessa ajokorttilupahakemusta ei voi jättää Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta).

tai

  • Suorittamalla A-luokan käsittely- ja ajokokeen. Tätä varten sinun haettava ajokorttilupa Ajovarman palvelupisteellä (tässä tapauksessa ajokorttilupahakemusta ei voi jättää Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta).

Voit saada A-luokan ajokortin myös ilman erillistä ajokokemusta suorittamalla kuljettajantutkinnon (teoria-, käsittely- ja ajokoe). Ikävaatimus on tällöin 24 vuotta. Tässä tapauksessa ajokorttilupahakemuksen voi jättää joko Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta tai Ajovarman palvelupisteellä

Harjoituslupa

Traficom voi myöntää harjoitusluvan moottoripyörällä ajamisen harjoitteluun liikenteessä. Lupa voidaan myöntää myös ajokorttiluokan korottamiseksi mikäli suoritetaan kuljettajantutkinto. Harjoittelu tapahtuu itsenäisesti ilman ajo-opettajaa. Lue harjoitusluvasta lisää täältä.

 

Ajokortin korottaminen

Voit hakea ajokorttilupaa kuljettajantutkinnolla luokille AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.

Korota ajokorttia -palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ja että haet korottamista nimenomaan kuljettajatutkinnon kautta.

Lue korotuspalvelun käytön edellytyksistä tarkemmin siirtymällä sähköiseen asiointipalveluun.

Jos ajokortin korottamisen yhteydessä tulee toimittaa liitteitä (esim. opetustodistus) tai haluat korottaa ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarmassa.

 

Lomakkeet

Todistus ajo-oikeuden korottamisesta A1- ja A2-luokissa kuljettajakoulutuksella (autokouluille)